vineri, 27 noiembrie 2009

Trei alexăndreni cercetaţi pentru fraude pe internet

170.000 euro, 74.000 de dolari şi 3.000 de lire sterline este prejudiciul cauzat de hackerii teleormăneni, care, împreună cu alte şapte persoane din Argeş, Sibiu şi Bucureşti, au vândut autoturisme, motociclete şi aparatură electornică fictivă unor cetăţeni din SUA, Marea Britanie, Canada, Germania şi Australia.
Ieri, încă de la primele ore ale dimineţii zece descinderi au fost efectuate, în cadrul unei acţiuni de amploare organizată pe raza a patru judeţe printre care şi Teleorman. Această acţiune a vizat destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în fraude informatice.
În baza autorizaţiilor de percheziţie emise de judecător, 85 de poliţişti au efectuat percheziţii la domiciliile a 10 persoane suspecte, în judeţele Teleorman, Argeş şi Sibiu precum şi în municipiul Bucureşti.
La acţiune, coordonată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Teleorman, au participat poliţişti din cadrul Serviciului de Combatere a Crimei Organizate Teleorman, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Teleorman şi Brigăzile de Combatere a Crimei Organizate Bucureşti, Alba şi Piteşti.
Cei 10 membri ai grupării sunt suspectaţi că, în perioada 2004 – 2008, au efectuat licitaţii frauduloase pe site-uri specializate în vânzări şi cumpărări on-line, postând fictiv spre vânzare autoturisme, motociclete şi aparatură electronică.
Prin această modalitate au fost induse în eroare mai multe persoane din Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Canada, Germania şi Australia. Prejudiciul cauzat părţilor vătămate identificate se ridică în prezent la 168.000 de euro, 74.000 de dolari şi 3.000 de lire sterline.
Investigaţiile au fost demarate în cursul anului 2006, celor zece membri ai grupării infracţionale întocmindu-li-se dosar penal pentru înşelăciune, fraude informatice şi constituirea unui grup infracţional organizat.
Trei dintre suspecţi se află deja în stare de arest preventiv, fiind cercetaţi în alte cauze. În urma descinderilor au fost depistaţi cinci membri ai grupării care au fost conduşi la sediul DIICOT – Biroul Teritorial Teleorman, pentru cercetări. Poliţiştii desfăşoară activităţi pentru depistarea şi a celorlalţi doi suspecţi în cauză.
În urma percheziţiilor organizate în această dimineaţă au fost ridicate mai multe telefoane mobile şi sisteme informatice folosite la săvârşirea infracţiunilor (laptop-uri, unităţi centrale, hard-disk-uri, memory stick-uri, dischete şi DVD-uri).
“Au fost ridicate în vederea cercetărilor din toate cele 10 domicilii 25 telefoane mobile, 10 laptopuri, 2 unităţi central de calculator, 6 hard diskuri de calculator, memory stick-uri, dischete şi peste 900 DVD-uri. Acestea vor fi supuse unei expertise de specialitate în cadrul dosarului penal”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Teleorman, Adrian Ilicea.
Pentru documentarea activităţilor infracţionale, poliţiştii români au colaborat cu omologii lor din statele respective precum şi cu INTERPOL.
Munca poliţiştilor şi banii cheltuiţi de aceştia pentru “acţiunile în forţă” n-au nici un rezultat în condiţiile în care după câteva zile, sau luni de detenţie, în lipsa unor probe elocvente celor arestaţi li se dă drumul înapoi pe străzi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

* Te rog posteaza un comentariu legat de acest subiect.
* Nu folositi limbaje licentioase.
* Comentariile care au in continutul lor trivialitati vor fi sterse!
* Daca mesajul trimis nu apare imediat pe blog nu te impacienta. Acesta va fi publicat in cel mai scurt timp. Nu trebuie sa-l trimiti de 2, 3 sau 9 ori.