vineri, 22 ianuarie 2010

Drăguşin ne vrăjeşte din nou

Lipsa investitorilor străini din judeţul nostru pare să ne afecteze tot mai mult. După ce mai toate societăţile din judeţ au dat faliment sau şi-au micşorat simţitor numărul de angajaţi (Koyo, IAICA, Robema, ISLAZ, Electrotel, ROVA şi multe altele), disperarea teleormănenilor a atins cote alarmante.

Nici măcar în municipiul reşedinţă de judeţ lucrurile nu sunt mai roz. Mii de persoane, angajate până acum câţiva ani ca ingineri, maiştri sau chiar directori, se văd acum nevoiţi să lucreze cu ziua pe la unul şi pe la altul pentru câteva bancnote cu care să cumpere copiilor o pâine şi o cutie de margarină.

Luând exemplul altor oraşe care au prosperat chiar şi în plină criză şi asta pentru că au avut parte de investitori străini (fabrici de anvelope, băuturi carbogazoase sau chiar de telefoane mobile) şi alexăndrenii văd ca singură şansă de supravieţuire investiţiile străine. Din păcate pentru ei, mai au mult de îndurat pentru că edilul-şef al Alexandriei, inginerul Victor Drăguşin face investiţii păguboase pentru locuitorii acestui oraş. Un exemplu destul de elocvent este complexul comercial INTEREX, acolo unde preţurile sunt vizibil mai mari decât în oricare alt magazin din oraş şi nici locuri de muncă create în urma megaconstrucţiei de peste calea ferată nu sunt foarte multe. În asta şi constă până la urmă o investiţie, în crearea cât mai multor locuri de muncă.

Un exemplu concret de disperare a alexăndrenilor este un mesaj postat de Dan pe blogul personal al primarului Drăguşin.

„Doresc să vă atrag atenţia că aceşti aşa zişi investitori cum îi numiţi dumneavoastră: Penny, Interex etc. nu produc pentru oraşul ăsta, din potrivă. În Olt au făcut fabrica de anvelope italienii, la fel şi în multe alte oraşe care erau mai amărâte decât Alexandria acum 10 ani. Dacă vă resemnaţi cu aceste explicaţii înseamnă că nu sunteţi omul care începusem să cred că sunteţi. Îmi pare sincer rău de viitorul oraşului meu”, îşi arată semnatarul dezamăgirea.

În stilul caracteristic, edilul-şef dă cu bâta în baltă, încercând în acelaşi timp să arunce pisica moartă în ograda „vecinilor”. Frustrat de nereuşita partidului roşu din alegerile prezidenţiale, dar şi cu gândul la viitoarele alegeri, Drăguşin dă vina pe parlamentarii PD-L.

„Nu primarul este cel care poate creea facilităţi pentru investitorii străini (vezi legile în vigoare). Singurul instrument valabil îl reprezintă agenţiile guvernamentale care au atribuţii în acest sens. Şi pentru asta este nevoie de lideri politici importanţi şi SĂ DEŢII PUTEREA LA NIVEL NAŢIONAL! (...) Vă asigur că voi face uz de toată puterea pe care mi-o oferă funcţia de primar pentru a sensibiliza parlamentarii PD-L (aflaţi acum la putere) să genereze loby pe lângă autorităţile naţionale, să atragă şi le ofere facilităţi fiscale tuturor posibililor investitori străini! (...)”, se scuză primarul Victor Drăguşin.

Scuzele sale însă nu au nici un fundament atâta timp cât în Parlamentul României nu există numai senatori şi deputaţi PD-L. Mai mult decât atât sunt puţine cazurile în care parlamentarii au atras investitori străini. Totodată Drăguşin spune că primarul nu poate crea (nu creea cu doi e aşa cum ştie Drăguşin că se scrie corect) facilităţi pentru investitorii străini. Pesemne că primarul Alexandriei are ceva cu străinii deoarece pentru investitorii locali, şi iar dăm exemplul INTEREX, a ştiut să ofere facilităţi (asfalt ca în palmă, cum nici pe strada Dunării nu găseşti plus toate celelalte utilităţi).

Iată deci că dacă se doreşte se pot crea (cu un singur „e” domnule Drăguşin!) şi facilităţi pentru investitori, în general. Numai că, de pe urma avantajelor oferite de primarul Alexandriei beneficiază o mână de oameni şi nu toţi alexăndrenii aşa cum ar fi normal.

Care este motivul pentru care, deşi a dovedit că dacă vrea poate, edilul-şef Drăguşin blochează intrarea pe piaţa locală a investitorilor străini? Răspunsul este cât se poate de simplu. Studiile au arătat că populaţia poate fi mult mai uşor manipulată atunci când nivelul de trai se situează undeva la limita subzistenţei. Oamenii săraci, în general, „apreciază” mai mult micile atenţii oferite atunci când trebuie, în speţă în timpul campaniilor electorale. Iar în judeţul nostru acest lucru a fost demonstrat de foarte multe ori.

De asemenea, atunci când te zbaţi zilnic pentru supravieţuire îţi canalizezi energia asupra zilei de mâine şi de cele mai multe ori nu mai ai timp să observi greşelile celor pe care i-ai ales: primarul sau preşedintele Consiliului Judeţean.

Totuşi îi sugerăm domnului primar, Victor Drăguşin să se gândească mai mult la „masele” uşor de manipulat. Pentru că dacă ar fi vrut să dezvolte într-adevăr Alexandria, terenurile şi spaţiile pe care le-a oferit „cadou” putea să creeze cel puţin un parc industrial care ar fi hrănit nu doar reşedinţa judeţului, ci întreg Teleormanul. Pentru că este posibil, ca în condiţiile actuale, alexăndrenii să-şi aducă aminte de versurile lui George Coşbuc:

„N-avem puteri şi chip de-acum
Să mai trăim cerşind mereu,
Că prea ne schingiuiesc cum vreu

Stăpâni luaţi din drum!

Să nu dea Dumnezeu cel sfânt

Să vrem noi sânge, nu pământ!
Când nu vom mai putea răbda,
Când foamea ne va răscula,
Hristoşi să fiţi, nu veţi scăpa

Nici în mormânt!”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

* Te rog posteaza un comentariu legat de acest subiect.
* Nu folositi limbaje licentioase.
* Comentariile care au in continutul lor trivialitati vor fi sterse!
* Daca mesajul trimis nu apare imediat pe blog nu te impacienta. Acesta va fi publicat in cel mai scurt timp. Nu trebuie sa-l trimiti de 2, 3 sau 9 ori.