joi, 22 decembrie 2011

Ciudatenii si sesizari

Pentru ca se apropie Craciunul m-am gandit sa schimb putin subiectele materialelor publicate pe blog si sa ne amuzam putin.

Printre sutele de scrisori şi sesizări pe care le primeşte prefectul Teodor Niţulescu, anual, există şi unele cu un conţinut ciudat, care, însă, sunt înregistrate, ca oricare altă petiţie. În fiecare lună, pe adresa Prefecturii Teleorman sosesc zeci de scrisori de la cetăţeni pe cele mai diverse teme, unele dintre acestea fiind adevărate mostre de comic. Toate petiţiile, reclamaţiile şi solicitările sunt înregistrate şi ajung pe masa prefectului. Rodica Tatu, directorul de cabinet al prefectului citeşte absolut tot, iar apoi repartizează vrafurile de hârtii diverselor compartimente din cadrul Prefecturii.
Pe lângă problemele pentru eliberarea titlurilor de proprietate, a ajutoarelor de încălzire, a gropilor din asfalt sau a locurilor de parcare, unii locuitori ai judeţului Teleorman mai au şi alte „probleme” care de multe ori depăşesc pragul ridicolului. Spre exemplu, sunt teleormăneni care îi solicită prefectului să le plătească restanţele la curent, la creditele bancare, sau chiar să-i numească viceprimari în unele localităţi din acest judeţ. Multe dintre aceste solicitări sunt depuse personal la Registratura Prefecturii.
La Registratura Prefecturii Teleorman, aproape că nu există zi să nu ajungă vreo petiţie. Dureros, dar şi ilar, este că majoritatea par a fi desprinse din cărţile de bancuri.


Există în Prefectură un raft pe care zac “cele mai ciudate” petiţii. Plicuri de toate dimensiunile şi culorile, scrisori bătute la maşină sau scrise de mână, multe semnate cam de aceleaşi persoane, despre care, la o simplă cercetare a conţinutului documentelor, nu este nevoie de un specialist ca să stabilească o problemă de natură psihiatrică.
Numai de la începutul acestui an, pe adresa Prefecturii Teleorman au sosit aproape 400 de petiţii. Dintre acestea, câteva depăşesc orice competenţă a instituţiei, fiind catalogate ca “ciudate”. Şi acestea primesc însă răspunsuri din partea autorităţilor, comunicându-se expeditorilor că problemele semnalate nu sunt de competenţa lor. “Le citim şi le dăm aceste răspunsuri. Suntem obligaţi, indiferent de cât de ciudată ar fi solicitarea, să răspundem în scris la toate petiţiile. De multe ori, răspunsurile noastre generează alte petiţii. Aşa ajungem să purtăm adevărate conversaţii cu unii dintre petiţionari”, ne explică Rodica Tatu, şeful de cabinet al prefectului.
Unii dintre cei care asaltează Prefectura cu scrisori bizare sunt persoane cu probleme psihice sau doar oameni cu prea mult timp liber.

Vreau să fiu viceprimar!
Într-o petiţie recentă, un teleormănean din comuna Dracea îi solicită insistent domnului prefect să-l numească viceprimar în această localitate, deşi spune el, “nu sunt din comuna Dracea, dar m-am născut acolo”.
Un alt exemplu de petiţie ciudată este cea a unui alexăndrean. Omul spune că “la casa de protocol din apropiere de Izvorul Rece se organizează petreceri care tulbură liniştea publică”.

Prefectul să-i plătească datoriile!
Foarte mulţi dintre cei care apelează la serviciile prefectului solicită ajutor financiar. Dacă în multe dintre cazuri solicitările sunt întemeiate şi demne de luat în seamă, există şi unele cazuri ridicole. De exemplu, un zimnicean i-a cerut în scris prefectului Niţulescu un ajutor financiar pentru a-şi achita ratele unui credit pentru care şi-a achiziţionat un calculator. În aceeaşi notă, dar de această dată cererea a fost făcută în mod direct în cadrul audienţelor, un domn din comuna Năsturelu a dorit un ajutor financiar de 4500 lei pentru a-şi achita restanţele la energia electrică.

Vecinu' nu plăteşte impozit pentru cazanul cu ţuică
Invidia există peste tot în lume şi de când lumea. Urmând întocmai proverbul “să moară şi capra vecinului”, un turnean îi solicită lui Teodor Niţulescu să ia toate măsurile necesare pentru a-i confisca unui vecin cazanul cu ţuică pe motiv că acesta nu plăteşte impozit.
În aceeaşi notă, tot un cetăţean din Turnu Măgurele a sesizat Prefecturii Teleorman faptul că un locatar al unui bloc învecinat parchează maşina pe spaţiul verde, asta în ciuda faptului că există locuri de parcare în acea zonă.

Am un telefon defect de doi ani
Într-o altă petiţie înregistrată la categoria “ciudate”, un teleormănean din comuna Blejeşti se plânge că are postul telefonic defect de mai bine de doi ani de zile, însă plăteşte lunar factura. În cazul acestuia răspunsul a fost simplu: “trebuie să contactaţi societatea de telefonie pentru a vă rezolva problema”.
Un domn din Videle s-a plâns că, deşi a solicitat bon fiscal într-un magazin, angajata de acolo nu i-a eliberat bonul. În acest caz competenţa a fost declinată către inspectorii Direcţiei Finanţelor Publice.

Nu-mi sunt luate în seamă sesizările!
Bomboana pe colivă a audienţelor prefectului este un domn din Piatra care a venit în acest an de cel puţin 10 ori pentru a se plânge de şeful de post din localitate. Potrivit solicitării, “şeful de post din comuna Piatra nu-i ia în seamă plângerile”! Oare de ce?
O situaţie des întâlnită şi practicată de majoritatea primăriilor, dar ilegală, a ajuns subiect de petiţii pentru prefectul de Teleorman. Un domn din Bogdana s-a plâns că angajaţii primăriei din localitate refuză să-i elibereze o adeverinţă până nu-şi achită taxele, acesta având o restanţă la plata taxelor şi impozitelor.
Precizăm faptul că textele petiţiilor, dar şi ale audienţelor au fost publicate respectându-se prevederile Legii 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

* Te rog posteaza un comentariu legat de acest subiect.
* Nu folositi limbaje licentioase.
* Comentariile care au in continutul lor trivialitati vor fi sterse!
* Daca mesajul trimis nu apare imediat pe blog nu te impacienta. Acesta va fi publicat in cel mai scurt timp. Nu trebuie sa-l trimiti de 2, 3 sau 9 ori.