joi, 16 octombrie 2008

Robema pe cale de a-şi închide porţile

200 de muncitori de la fabrica de bere din Roşiorii de Vede ar putea rămâne pe drumuri. De mai bine de două luni aceştia nu şi-au primit drepturile salariale şi sunt decişi să iasă în stradă dacă nimeni nu va face nimic pentru a-i ajuta. Toate acestea se întâmplă din cauza preşedintelui Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Olteanu, care de mai multe luni blochează în Parlament legea privind aprobarea unor măsuri financiare pentru IMM-urile din industria berii.
În 2006, proiectul de lege a fost aprobat de Parlament şi de Curtea Constituţională, dar respins pentru reexaminare de şeful statului, Traian Băsescu. Întors la Parlament, Senatul, prima cameră sesizată, constată că obiecţiunile preşedintelui sunt contrare deciziei Curţii Constituţionale şi, fără nici un vot împotrivă, respinge cererea lui Băsescu. Ajuns la Camera Deputaţilor, comisiile de specialitate resping şi ele obiecţiunile lui Traian Băsescu, acceptând câteva amendamente ce determină corelări legislative. În plenul Camerei Deputaţilor însă, liberalul Bogdan Olteanu, al treilea om în stat, se crede mai presus de lege şi nu supune la vot doar Raportul comisiilor, aşa cum prevede Regulamentul Camerei, ci toată legea. Acesta primeşte vot negativ, iar liberalul interpretează votul ca unul de respingere a legii, şi nu a Raportului, aşa cum era normal. Toate acestea, împotriva regulamentului Camerei Deputaţilor, care prevede foarte clar că în caz de vot pozitiv, legea se consideră adoptată cu amendamentele din raport, iar în caz de vot negativ, legea se consideră de asemenea adoptată, dar fără amendamente.
În concluzie, în orice situaţie, legea ar fi trebuit trimisă spre promulgare. Din păcate, liberalul nu trimite legea la promulgare, ci o declară respinsă. De atunci, Bogdan Olteanu tot refuză să pună pe ordinea de zi această lege. Ultima tentativă de aprobare a legii a avut loc miercuri, atunci când aceasta s-a aflat pe ordinea de zi la poziţia 45. Şi de această dată, preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu a refuzat ca legea să fie dezbătută în Plen, în ciuda parlamentarilor PSD, PRM şi PC, care au fost la un pas să părăsească sala.
Până la promulgarea legii, fabrica din Roşiori pare să nu mai reziste. Potrivit liderului de sindicat Alexandru Toader, de două luni muncitorii nu şi-au mai primit salariile, fiind la un pas de grevă.
„Mai mulţi angajaţi au semnat o listă prin care ameninţă că nu vor mai lucra dacă nu-şi vor primi salariile restante”, ne-a spus liderul de sindicat de la Robema.
Potrivit unor surse din conducerea fabricii, Direcţia Muncii a fost anunţată că s-a declanşat procedura de faliment.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

* Te rog posteaza un comentariu legat de acest subiect.
* Nu folositi limbaje licentioase.
* Comentariile care au in continutul lor trivialitati vor fi sterse!
* Daca mesajul trimis nu apare imediat pe blog nu te impacienta. Acesta va fi publicat in cel mai scurt timp. Nu trebuie sa-l trimiti de 2, 3 sau 9 ori.