vineri, 31 octombrie 2008

Dragnea şi Drăguşin pun monopol pe judeţul Teleorman

Preşedintele PSD Liviu Dragnea şi primarul Alexandriei Victor Drăguşin se cred întruchiparea lui Nicolae Ceauşescu. Aceştia vor să pună mâna pe toate structurile judeţului, adică, într-un cuvânt, ei să centreze şi tot ei să de-a şi gol.
În urmă cu câteva luni, într-o întâlnire a pesedeilor la nivel înalt, şeful PSD Teleorman a propus conducerii centrale a partidului un proiect de modificare a patru legi importante, care se referă la administraţia locală: legea cadru a descentralizării, legea administraţiei publice locale, legea privind instituţia prefectului şi legea finanţelor publice locale.
Mai mult, în proiectul lui Dragnea se stipulează desfiinţarea instituţiei prefectului şi creşterea rolului primarilor şi preşedinţilor C.J., în desemnarea viceprimarilor şi vicepreşedinţilor Consiliilor Judeţene. Astfel, viceprimarii ar urma să fie numiţi la propunerea primarului şi demişi tot la propunerea lui, la fel ca şi numirea şi demiterea vicepreşedinţilor Consiliilor Judeţene, la propunerea temeinic motivată a preşedintelui C.J.
Un mare semn de întrebare îl ridică propunerea ca preşedinţii C.J. să aibă dreptul să declare nule legile propuse de Guvern sau Parlament, dacă au fost elaborate fără consultarea structurilor asociative ale administraţiei publice locale.
Copiind modelul şefului, primarul Alexandriei, Victor Drăguşin vrea să transforme şi el instituţia primăriei într-un “Guvern” de dimensiuni reduse.
Această concluzie reiese chiar de pe blogul primarului Victor Drăguşin, care răspunde unui alexăndrean nedumerit de structura care se ocupă de ordinea publică în oraşul nostru.
“Domnule primar, cine face ordine publică în oraşul acesta, că am văzut şi jandarmi, şi poliţie, şi poliţie comunitară”, îl întreabă Florin pe primarul Victor Drăguşin.
Răspunsul şefului Alexandriei este de-a dreptul stupefiant. Acesta îl asigură pe alexăndrean că în viitor “PSD pregăteşte o lege pentru înfiinţarea şi funcţionarea Poliţiei Locale, în subordinea primarului, care să preia această îndatorire cetăţenească”.
Rămâne de văzut dacă aceste prevederi pe care le doresc atât Dragnea, cât şi Drăguşin vor căpăta putere de lege. În acest caz vom avea de-a face cu o Românie federativă, cu peste patruzeci de state în stat, care la rândul lor vor avea, doar la nivelul judeţului nostru, peste 90 de stătuleţe, conduse, fiecare, de câte un mic Ceauşescu. Cu sau fără mustaţă.

luni, 20 octombrie 2008

Groapa de gunoi s-a mutat pe câmp

Comisarii Gărzii de Mediu Teleorman “dorm în post”. În timp ce judeţul se umple de gunoaie, râurile sunt poluate de firme cu acţionari care au un cuvânt greu de spus în mersul judeţului, ei îşi omoară timpul cu lucruri mărunte, de cele mai multe ori nesemnificative. Pentru a-şi justifica lefurile, mulţi dintre aceştia fiind plătiţi cu bani grei de pe urma contribuabililor, comisarii teleormăneni aplică amenzi în dreapta şi-n stânga, mai ales pentru agenţii economici mai colţoşi, care primesc amenzi imense pentru te miri ce. Ca de exemplu, întârzierea depunerii unei documentaţii, închizând de fiecare dată ochii când firme consacrate în Teleorman fac ravagii pe câmpurile patriei, profitând şi de faptul că unii primari închid ochii pentru că ştiu că nu li se întâmplă nimic. Un drum parcurs la periferia localităţilor îţi arată o realitate de care atât edilii, cât şi şefii de la Garda de Mediu se feresc să vorbească, mulţi dintre aceştia fiind “străini” atunci când vine vorba despre mizeria care îi înconjoară.
În urma mai multor apeluri am făcut au raid pe centura Alexandriei precum şi în jurul localităţilor Poroschia, Ţigăneşti şi Buzescu. Mare ne-a fost surprinderea să constatăm că locul recoltelor de grâu, porumb sau floarea soarelui a fost luat de hectare întregi cu deşeuri şi animale moarte.
Dacă nu am fi cunoscut judeţul atât de bine, puteam jura că am greşit drumul şi am ajuns la groapa de gunoi de la Mavrodin, care s-a extins miraculos peste câmpurile judeţului, pentru că n-a mai făcut faţă “solicitărilor”.
Domnul subprefect Lucică Trifu se pare că nu mai are timp decât pentru naveta la Turnu Măgurele. Altfel i-ar fi sărit în ochi asemenea aspecte şi ca reprezentant al Guvernului ar fi trimis-o pe doamna Gabriela Hurumbă, care nu controlează decât firmele “opoziţiei”, “tunzându-le la zero”. Să mai bată şi domnia sa drumurile, poate contactul cu natura, fie ea şi poluată, o va face să ajungă la concluzia că încasează o poală de bani pentru a păstra un mediu curat, demn de o ţară europeană.
Şi ca să-i dăm un imbold, publicăm alături câteva fotografii elocvente.

joi, 16 octombrie 2008

Robema pe cale de a-şi închide porţile

200 de muncitori de la fabrica de bere din Roşiorii de Vede ar putea rămâne pe drumuri. De mai bine de două luni aceştia nu şi-au primit drepturile salariale şi sunt decişi să iasă în stradă dacă nimeni nu va face nimic pentru a-i ajuta. Toate acestea se întâmplă din cauza preşedintelui Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Olteanu, care de mai multe luni blochează în Parlament legea privind aprobarea unor măsuri financiare pentru IMM-urile din industria berii.
În 2006, proiectul de lege a fost aprobat de Parlament şi de Curtea Constituţională, dar respins pentru reexaminare de şeful statului, Traian Băsescu. Întors la Parlament, Senatul, prima cameră sesizată, constată că obiecţiunile preşedintelui sunt contrare deciziei Curţii Constituţionale şi, fără nici un vot împotrivă, respinge cererea lui Băsescu. Ajuns la Camera Deputaţilor, comisiile de specialitate resping şi ele obiecţiunile lui Traian Băsescu, acceptând câteva amendamente ce determină corelări legislative. În plenul Camerei Deputaţilor însă, liberalul Bogdan Olteanu, al treilea om în stat, se crede mai presus de lege şi nu supune la vot doar Raportul comisiilor, aşa cum prevede Regulamentul Camerei, ci toată legea. Acesta primeşte vot negativ, iar liberalul interpretează votul ca unul de respingere a legii, şi nu a Raportului, aşa cum era normal. Toate acestea, împotriva regulamentului Camerei Deputaţilor, care prevede foarte clar că în caz de vot pozitiv, legea se consideră adoptată cu amendamentele din raport, iar în caz de vot negativ, legea se consideră de asemenea adoptată, dar fără amendamente.
În concluzie, în orice situaţie, legea ar fi trebuit trimisă spre promulgare. Din păcate, liberalul nu trimite legea la promulgare, ci o declară respinsă. De atunci, Bogdan Olteanu tot refuză să pună pe ordinea de zi această lege. Ultima tentativă de aprobare a legii a avut loc miercuri, atunci când aceasta s-a aflat pe ordinea de zi la poziţia 45. Şi de această dată, preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu a refuzat ca legea să fie dezbătută în Plen, în ciuda parlamentarilor PSD, PRM şi PC, care au fost la un pas să părăsească sala.
Până la promulgarea legii, fabrica din Roşiori pare să nu mai reziste. Potrivit liderului de sindicat Alexandru Toader, de două luni muncitorii nu şi-au mai primit salariile, fiind la un pas de grevă.
„Mai mulţi angajaţi au semnat o listă prin care ameninţă că nu vor mai lucra dacă nu-şi vor primi salariile restante”, ne-a spus liderul de sindicat de la Robema.
Potrivit unor surse din conducerea fabricii, Direcţia Muncii a fost anunţată că s-a declanşat procedura de faliment.

marți, 7 octombrie 2008

La Poroschia, „argaţii primarului” fac legea

De când comuna Poroschia e condusă de liberalul Iulian Badea, mai cunoscut sub porecla „Marchi”, în localitatea celebră pentru „spitalul de glumeţi” pe care-l găzduieşte se petrec lucruri care n-au nimic comun cu eleganţa liberală. Ziariştii cotidianului „MARA” s-au convins de asta chiar ieri, când, mergând „pe urmele” unui reportaj din campania electorală, au vrut să vadă ce s-a mai întâmplat, dacă aspectele relevate atunci au suferit modificări. Dacă grămezile de „nisip electoral” au dispărut de pe la porţile alegătorilor, canalizarea se află în aceeaşi stare deplorabilă. Dar tocmai când fotoreporterul îşi făcea meseria, fotografiind gurile de canal fără capace, pe care câţiva cetăţeni ne-au rugat telefonic să le semnalăm pentru că reprezintă un adevărat pericol public, au apărut gealaţii primarului Marchi. Fostul primar pesedist al comunei, Anghel Neaga, devenit după cum aveam să aflăm ulterior de la oameni „argatul primarului Marchi”, şi un tânăr au venit val-vârtej într-un Opel Astra, cu care ne-au blocat. Puşi pe scandal, au deschis portiera maşinii noastre şi au început să ne tragă la răspundere pentru faptul că „ne-am permis” să fotografiem (într-un loc public), fără aprobarea „domnului primar Badea”, un presupus distins liberal.
După vreun sfert de ceas de divergenţe şi discuţii în contradictoriu, vis-a-vis de locurile în care un reprezentant al presei are voie să fotografieze sau să filmeze fără a cere acordul cuiva, cei doi “reprezentanţi ai primăriei” ne-au lăsat să ne facem meseria, nu înainte de a trânti portierele maşinii şi a ne îndemna ca rândul viitor să ne prezentăm la primărie pentru a cere amănunte despre o problemă din localitate.
Numai că noi venisem la solicitarea unor cetăţeni, să constatăm o situaţie de fapt şi, conform legislaţiei în vigoare, nu trebuie să cerem nimănui aprobare pentru a face acest lucru. Dar probabil că domnul „fost primar” vrea să introducă şi de pe tuşă stilul pesedist de a rezolva problemele, adică cu „otozbirul”, cum numesc oamenii de pe la ţară abuzul de funcţie. Ne miră faptul că domnul Badea Iulian se lasă „reprezentat” de asemenea indivizi, care par mai degrabă să aparţină lumii interlope.
Una peste alta, lăsând la o parte acest incident, redactorii cotidianului nostru au constatat că în toată comuna gurile de canal lipsesc cu desăvârşire, iar multe dintre acestea nici măcar nu sunt semnalizate, existând oricând riscul unui accident.