luni, 24 noiembrie 2008

Fuge pământul de sub palatele de la Buzescu

Despre palatele romilor din satul Buzescu s-a dus buhul nu numai în ţară, ci şi peste hotare. A curs multă cerneală românească sau străină pentru a descrie pitorescul aparte pe care l-a dat satului din Teleorman (chiar dacă e de domeniul kitchului), castelele cu două sau trei etaje şi cu turnuleţe, copii reduse la scară ale unor sedii de tribunal sau căsuţe de poveste. S-au investit în ele sume imense, la care oamenii obişnuiţi nici nu ar îndrăzni să se gândească. Mai mult de atât, proprietarii lor nu se dau în lături în a cheltui alţi bani, doar pentru că vecinul a construit o căsoaie mai dihai decât a sa.
Palatele au transformat satul Buzescu într-un mic orăşel de provincie, format dintr-o stradă principală, umbrită de palatele măreţe, nici unul mai mic de două etaje.
Numai că un studiu recent al Institutului de Geologie al României (IGR) arată că localitatea Buzescu prezintă situaţie de risc, din cauza faptului că pânza freatică este foarte sus. Cercetătorii recomandă ca în aceste zone casele să nu fie prea înalte, de preferinţă să aibă un singur nivel. Locuinţele construite aici de romi sunt prea grele şi nu au o fundaţie care să asigure stabilitatea imobilelor. Specialiştii IGR mai spun că o perioadă cu ploi abundente va conduce la inundarea imobilelor şi la afectarea serioasă a structurii de rezistenţă, din cauza surpării terenului.
“Autorităţile care i-au lăsat pe romi să construiască unde şi cum doresc se vor trezi cu sinistraţii pe cap şi vor cere ajutoare de la buget”, afirmă directorul IGR, Ştefan Marincea.
Ce nu ştie, însă, directorul IGR şi nici noi, cetăţeni ai Teleormanului, este situaţia autorizaţiilor de construcţie emise pentru aceste palate. Nu se ştie dacă vreuna a beneficiat de aşa ceva. Şi, dacă nu, ce măsuri a luat primăria comunei în acest sens? Dacă ar fi fost autorizaţii, ar fi fost şi proiecte realizate de specialişti… Dar, în urmă cu câţiva ani, etajul uneia dintre aceste clădiri a fost luat de un vânt puternic. Ce arhitect care se respectă ar face un asemenea proiect?
Poate că studiul IGR îi va pune pe gânduri pe proprietarii palatelor de la Buzescu şi îi va determina, în consecinţă, să ia măsurile adecvate pentru a se pune la adăpost.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

* Te rog posteaza un comentariu legat de acest subiect.
* Nu folositi limbaje licentioase.
* Comentariile care au in continutul lor trivialitati vor fi sterse!
* Daca mesajul trimis nu apare imediat pe blog nu te impacienta. Acesta va fi publicat in cel mai scurt timp. Nu trebuie sa-l trimiti de 2, 3 sau 9 ori.