luni, 5 ianuarie 2009

Spaţiile special amenajate pentru fumători, o „rara avis”

Dacă în urmă cu mai mulţi ani, cei care fumau făceau parte din pătura de jos a societăţii, iată că, în 2009, fumatul a devenit un lux. Pentru că nu au reuşit prin nici o măsură să reducă numărul fumătorilor, una dintre acestea fiind de dublare a preţului la ţigări, fostul Guvern s-a gândit la sănătatea românilor şi, motivând că ţara noastră trebuie să se alinieze normelor UE în acest domeniu, a interzis fumatul în toate spaţiile publice închise.
La serviciu, în baruri, restaurante şi discoteci, spaţiile destinate fumătorilor vor trebui reamenajate. Legea spune că sistemele de ventilaţie, scrumierele şi extinctoarele vor fi obligatorii, indiferent de locul în care se fumează. Iar toată „distracţia” a început chiar de pe 1 ianuarie 2009.
Cei mai afectaţi de această lege sunt deocamdată proprietarii de baruri şi restaurante. Fumătorii pot ocupa cel mult jumătate din spaţiul închis, dar trebuie sa fie izolaţi, în încăperi dotate cu ventilaţie specială, cu scrumiere şi extinctoare.
În Alexandria, mai puţin de jumătate dintre restaurantele şi cluburile existente s-au conformat acestei legi şi au amenajat spaţii speciale pentru nefumători. În cele mai multe dintre cazuri, locurile pentru nefumători sunt marcate doar printr-un afiş „spaţiu pentru nefumători”, dar acesta nu este separat complet de cel de fumători, aşa cum prevăd normele care precizează că fumatul este interzis în „toate spaţiile din imobilele construcţii, precum halele industriale, spaţiile de depozitare, sălile de şedinţă, sălile de consiliu, holurile, coridoarele, toaletele, lifturile, birourile şi/sau camerele utilizate de două sau mai multe persoane”.
Fumatul este permis numai în camere special amenajate, care să servească exclusiv fumatului; să nu fie spaţiu de tranzit sau de acces în spaţiul public închis; să fie dotate cu sisteme de ventilaţie funcţionale care să asigure eliminarea fumului de tutun; să fie dotate cu scrumiere şi extinctoare şi să fie marcate, astfel încât orice persoană să poată fi avizată asupra faptului că numai în acel spaţiu se poate fuma.
Se estimează că prin introducerea acestor prevederi va scădea cu până la 4 la sută numărul fumătorilor.
Nerespectarea acestor prevederi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 250 şi 1000 de lei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

* Te rog posteaza un comentariu legat de acest subiect.
* Nu folositi limbaje licentioase.
* Comentariile care au in continutul lor trivialitati vor fi sterse!
* Daca mesajul trimis nu apare imediat pe blog nu te impacienta. Acesta va fi publicat in cel mai scurt timp. Nu trebuie sa-l trimiti de 2, 3 sau 9 ori.