luni, 23 februarie 2009

Sărbători uitate sau… americănizate

Ziua de 1 martie, cunoscută şi ca Mărţişor, îşi pierde din valoare. Dacă în urmă cu câţiva ani, încă de la 1 februarie, oraşul era împânzit de mărţişoare, iată că în acest an, nici până astăzi, mărţişoarele nu şi-au făcut apariţia pe străzile din municipiu.
Ca multe alte tradiţii sută la sută româneşti la care am fost nevoiţi să renunţăm odată cu intrarea în marea familie europeană (tăierea porcului, prepararea ţuicii etc.), iată că nici sărbătoarea mărţişorului nu ne mai atrage. În schimb, ne-am “americănizat” şi am adoptat sărbători, care n-au nici o legătură cu tradiţia noastră: Valentine’s Day, Halloween.
Mai mult, am observat că ne-am transformat şi stilul de viaţă după modelul american, acasă - muncă, muncă -“shoping” (adică plimbare prin Penny sau Crinu) - acasă.
Vă mai amintiţi de stilul de viaţă al românului dinainte de 1995? Un stil de viaţă petrecăreţ. Deşi mereu ne-am plâns de oamenii politici care ne-au condus, iar cu banii nu am dus-o niciodată mai bine, am reuşit ca măcar o dată pe săptămână să “evadăm” din cotidian şi să încingem un grătar cu prietenii, în timp ce “bătrânii” depănau amintiri şi jucau o tablă.
Încă îmi vin în minte acele zile în care mama mă îmbrăca frumos şi mergeam în piaţă să cumpăr doamnei învăţătoare şi colegelor ghiocei şi mărţişoare. Orice mărţişor oferit unei colege însemna un pupic, o mare mândrie pentru un băiat în acele vremuri. Astăzi, nu facem altceva decât să îmbogăţim companiile de telefonie mobilă cu sute de sms-uri copiate de la unul la altul, fără a avea vreo satisfacţie. Se trimite un sms la toată lista de prieteni, şi gata. Asta înseamnă pentru români orice sărbătoare, fie ea Crăciun, Paşti sau Anul Nou. Nici copiii nu ştiu să mai zâmbească.
Trăiesc totuşi cu speranţa că sărbătorile care odinioară umpleau casa de prieteni, rude, vecini să revină în vieţile noastre, destul de agitate, mai ales acum, în plină criză economică.
Ca notă informativă, vă spun că acum un an, preţul unui mărţişor a pornit de la 1 leu. Dar, vorba unui coleg de breaslă, este de porc să mai porţi în piept un mărţişor cumpărat din piaţă, acum ultima fiţă fiind mărţişoarele din cristale Swarovski...
O primăvară liniştită!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

* Te rog posteaza un comentariu legat de acest subiect.
* Nu folositi limbaje licentioase.
* Comentariile care au in continutul lor trivialitati vor fi sterse!
* Daca mesajul trimis nu apare imediat pe blog nu te impacienta. Acesta va fi publicat in cel mai scurt timp. Nu trebuie sa-l trimiti de 2, 3 sau 9 ori.