vineri, 13 februarie 2009

Şefii primăriei ne confundă cu animalele

Conducerea primăriei Alexandria, în frunte cu administratorul reşedinţei judeţului, Gabriel Valentin Boboc vor să amenajeze “ţarcuri” pentru pieţari. Prin această afirmaţie, edilii oraşului dovedesc încă o dată că nu dau doi bani pe noi, “prostimea” (aşa cum le place lor să ne considere,) şi ne tratează ca pe nişte animale.
“Televizuina” Media ATV găzduieşte în fiecare seară o “chestie”, care se vrea a fi emisiune de televiziune moderată în cele mai multe cazuri de Florin Dumitru şi Ioan Dumitrescu. Joi seara, aflat într-o vizită, am avut neşansa să-l privesc pe renumitul comentator sportiv Florin Dumitru în timp ce se chinuia să mormăie cuvinte. Invitaţii distinsului, măritului, extraordinarului moderator au fost administratorul public al oraşului Alexandria, Valentin Boboc şi o duduie, scoasă de curând de la naftalină de Drăguşin şi pusă pe scaunul de şef al Serviciului Pieţe Târguri şi Oboare, Cecilia Avram.
Recunosc că n-aş fi fost atent la emisiune, nu de alta, dar aveam şi altceva mai bun de făcut, dacă nu mi-ar fi atras atenţia moderatorul care îi lasă pe invitaţi să vorbească singuri ca televizorul, în timp ce el se conversa la telefonul mobil. Deşi pe toată durata desfăşurării “troc şoului” pe ecran apare un număr de telefon pe care telespectatorii îl pot folosi să-şi de-a cu părerea în legătură cu subiectul dezbătut, Florin Dumitru este singurul care ştie cine sună, ce spune, sau ce vrea şi asta pentru că răspunde la telefonul cu pricina ca şi cum ar fost al lui, iar invitaţilor le “traducea” problema celui care a sunat. Lucrul cu adevărat deranjant la acea emisiune, nu este faptul că moderatorul vorbeşte la telefon, ci faptul că şi atunci când vrea să vorbească liber sau să adreseze întrebări invitaţilor, adică să articuleze cuvinte, dovedeşte că limba română îi este total străină.
Din obişnuinţă, am notat câteva din greşelile de exprimare ale distinsului analist sportiv, economic, politic... Florin Dumitru: “citaţiile pe care au adus-o”, “…taxa pe care trebuie s-o plătească acolo, care au spus”. Atunci când limba maternă nu-l ajuta, Dumitru apela cu încredere la mâini. Sunt convins că dacă ar mai fi ţinut vreo oră emisiunea, cu siguranţă a doua zi avea febră musculară.
Nici invitaţii nu au dovedit că măcar pe timpul liceului au fost prezenţi la orele de limba română. De exemplu, şeful Serviciului Pieţe Târguri şi Oboare, Cecilia Avram şi-a început toate frazele cu “deci”, conjuncţie folosită de doamna cu pricina la fiecare 2 cuvinte. Tot doamna a făcut şi afirmaţia măreaţă potrivit căreia în piaţa din Alexandria vor fi amenajate ţarcuri în care ţăranii să vândă pepeni, varză şi alte legume de sezon. “…deci acolo vor fi amenajate nişte ţarcuri… deci oamenii vor sta în ţarc”. Şi animalele unde vor mai sta, distinsă doamnă? Înţelegem că sunt unele cuvinte care vă creează dificultăţi, aşa cum este cazul “confidenţialităţii”, pe care aţi reuşit să-l rostiţi din a patra încercare, dar chiar aşa, să nu ştiţi că “ţarc”, potrivit dicţionarului explicativ al limbii române, înseamnă “loc îngrădit (uneori acoperit), unde se adăpostesc sau se închid oile, vitele etc.”. Sau ne consideraţi pe toţi nişte animale?
Dacă doamna Avram, care se laudă pe site-ul primăriei cu studii superioare, se chinuieşte să rostească două fraze legate, administratorul oraşului, Valentin Boboc, este de neînţeles.
“Trebuie să fim aproape dă populaţie…” (corect se spune aproape de populaţie), “până la acest dată” (corect: până la această dată), “aşa cum aţi văzut în zona V-uri” (corect zona V-urilor), “aceste toate trebuiesc să le ai” (sincer mi-e greu să spun forma corectă a acestei fraze, nu de alta, dar n-am înţeles ce a vrut să spună), “din punctu’ nostru de vedere la judeţul Teleorman”, (corect: din punctul nostru de vedere în judeţul Teleorman) şi exemplele pot continua.
Una peste alta, emisiunea a fost una educativă din care viitorii jurnalişti au putut învăţa despre cum să nu faci presă. O singură întrebare mi-a venit în cap la sfârşitul emisiunii, domnul Ioan Dumitrescu unde a fost? Cum l-a lăsat inima să stea deoparte şi să-l lase pe Florin Dumitru să se facă singur de râs?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

* Te rog posteaza un comentariu legat de acest subiect.
* Nu folositi limbaje licentioase.
* Comentariile care au in continutul lor trivialitati vor fi sterse!
* Daca mesajul trimis nu apare imediat pe blog nu te impacienta. Acesta va fi publicat in cel mai scurt timp. Nu trebuie sa-l trimiti de 2, 3 sau 9 ori.