sâmbătă, 7 martie 2009

Mult zgomot pentru nimic

Adevăraţii “hackeri” au scăpat din nou
Zeci de “hackeri” din Alexandria, Poroschia, Ţigăneşti şi Conţeşti au fost ridicaţi, ieri dimineaţă, în urma unei noi operaţiuni declanşate de poliţiştii de la Crimă Organizată şi procurorii DIICOT. Potrivit poliţiştilor teleormăneni, suspecţii sunt acuzaţi că organizau licitaţii false pe internet.
Peste 15 tineri teleormăneni au fost reţinuţi pentru audieri şi duşi la sediul IPJ Teleorman. Tinerii sunt suspectaţi că ar fi organizat licitaţii fictive pe internet în urma cărora au obţinut peste 1 milion de euro. Mai multe calculatoare, laptopuri, CD/DVD şi memory stickuri au fost ridicate din locuinţele suspecţilor pentru verificări.
Potrivit poliţiştilor teleormăneni, percheziţii domiciliare au fost făcute în două judeţe, Teleorman şi Râmnicu Vâlcea, şi în municipiul Bucureşti.
“Începând cu ora 6 (n.r. joi, 5 martie), în municipiile Alexandria, Bucureşti şi Vâlcea, poliţiştii DIICOT desfăşoară o amplă acţiune. Au fost mobilizaţi peste 250 de poliţişti de la Brigada de Combatere a Criminalităţii organizate Bucureşti, jandarmi de la Brigada Specială de Intervenţie “Vlad Ţepeş” şi poliţişti de la IJP Teleorman. Au fost efectuate circa 38 de percheziţii domiciliare în aceste localităţi”, ne-a precizat şeful IPJ Teleorman, Simion Pătraşcu.
Din păcate, mulţi dintre cei arestaţi nu au nici o legătură cu activităţile “criminale informatice” şi asta pentru că nu stăpânesc bine nici limba română, fiind doar “săgeţi”, adică cei care scot banii.
Modul de operare al acestor “hackeri” nu este străin alexăndrenilor. Escrocii teleormăneni oferă spre vânzare mai ales autoturisme şi aparatură electronică, toate, evident, sub preţul pieţii, pentru a-i atrage mai uşor în capcană pe eventualii clienţi.
Structura grupurilor de “hackeri” este una complexă: “săgeata”, „racolatorul de săgeţi”, autorul infracţiunii (licitatorul) şi liderul de grup.
După ce obiectul este scos la licitaţie, urmează o negociere de câteva ore pe mail între infractor şi cel care a câştigat licitaţia. Pentru a-i câştiga încrederea, autorul fraudelor se oferea să plătească taxele („shiping-ul") şi îl momea cu diverse discounturi. Cumpărătorului i se cere să plătească o sumă de bani drept avans. După ce banii erau viraţi prin servicii de transfer rapid sau cont bancar, infractorul dispărea. Sumele furate variază între 1000 ţi zeci de mii de euro.
Nu autorul încasează banii, ci anumiţi complici. Aceştia se numesc "săgeţi" şi percep un comision care poate ajunge şi până la 30 la sută din banii transferaţi pe numele lui. O săgeată nu se foloseşte de foarte multe ori pentru ca poliţia să nu îi ia urma. Ei sunt cei mai tineri membri ai grupului şi de cele mai multe ori provin din medii sărace.
La polul opus sunt “licitatorii” şi liderii de grup care provin din familii înstărite care le pot facilita, cu influenţa şi banii pe care îi au, pedepse mai mici în cazul în care ar fi prinşi. O altă modalitate de fraudare practicată de “hackeri” este cea a licitaţiilor false în afara site-ului eBay. Primul pas făcut de aceştia este să dea „SPAM", adică să trimită e-mail-uri către sute de mii de utilizatori Ebay, pentru a obţine, astfel, datele conturilor acestora, după care infractorul ia legătura cu victima, în afara site-ului. Acesta îi trimite mail-uri din partea Ebay-ului, care confirmă existenţa produsului, pentru a câştiga încrederea cumpărătorului, care, odată ce are confirmarea că produsul există, trimite banii prin Money Gram, Paypal sau prin altă modalitate de transfer bancar. Odată ridicaţi banii, se încheie orice comunicare cu victima, fără ca aceasta să primească produsul pentru care a plătit avansul.
Acţiunea de urmărire a “hackerilor” teleormăneni a început în urmă cu trei ani.

2 comentarii:

  1. numai pe amaratii astia i-au luat. aia mari umbla si acum prin localuri si numele lor rasuna in microfoane la lautari in continu. Nu inteleg care e scopul acestei actiuni daca nu ii vizeaza in mod direct pe liderii acestei grupari. toata alexandria ii stie pe acestia. de la aurolaci pana la procurori. Dar ei cotizand la acestia din urma scapa nevatamati. astfel se explica faptul ca sunt luati cei mai mici din retea care defapt nu au nicio vina. Imi pare rau ca asa decurg lucrurile in romania si cunt sigur ca nu se va schimba prea curand acest mod de operare al autoritatilor teleormanene. PS: SUNT MANA IN MANA. parerea mea. succes la fraude pe internet celor care se plimba zilnic pe sub nasul procurorilor si autoritatilor teleormanene.

    RăspundețiȘtergere
  2. Bravo ma .....
    Bagatati tare in continuare
    Craigslist.org

    RăspundețiȘtergere

* Te rog posteaza un comentariu legat de acest subiect.
* Nu folositi limbaje licentioase.
* Comentariile care au in continutul lor trivialitati vor fi sterse!
* Daca mesajul trimis nu apare imediat pe blog nu te impacienta. Acesta va fi publicat in cel mai scurt timp. Nu trebuie sa-l trimiti de 2, 3 sau 9 ori.