marți, 10 martie 2009

Parkour a prins rădăcini în Alexandria

Parkour reprezintă un sport fără graniţe, în care practicanţii intitulaţi “traceuri” sfidează pur şi simplu gravitaţia, iar pentru ei orice obstacol, indiferent de dificultate, reprezintă o provocare. Săriturile de la înălţime, căţărările pe garduri şi pe clădiri reprezintă punctul forte al celor care acţionează sub impulsul adrenalinei.
Dacă până mai ieri vizionam cu interes filme artistice în care băieţii curajoşi se întreceau cu înălţimile şi escaladau clădirile cu o uşurinţă debordantă, de aproximativ doi ani de zile, “Parkour” a fost introdus în Alexandria de către Silviu Brâncoveanu, un tânăr, acum, de 19 ani. Sportul îşi are originea în Franţa, iar inventatorul său este David Belle din oraşul Lisse. Sportul a fost îndrăgit de mai mulţi alexăndreni, însă grupul format din nouă tineri, cu vârstele cuprinse între 15 şi 20 de ani, condus de Silviu Popescu, în vârstă de 20 ani, ne-a impresionat prin scurtele filmuleţe prezentate cu schemele prin care tinerii au excelat. Ceea ce ridică un semn de întrebare este faptul că tinerii se antrenează pe cont propriu, fără un program în prealabil stabilit, fără a fi supravegheaţi de vreun antrenor sau de vreo persoană pregătită în domeniu şi care conştientizează la ce riscuri sunt supuşi tinerii “traceuri” din Alexandria. Spun asta, pentru că niciodată nu poţi să ştii în care moment te poţi alege cu o luxaţie, întindere de tendon, ligament, ori, mai grav, vreo afecţiune a coloanei vertebrale, parte a corpului care este supusă unei tensiuni destul de mari.
“Pe mine, personal, acest antrenament m-a fascinate din clipa în care am vizionat filmul “Suburbia 13”, pe care îl recomand tuturor. Nu m-am temut niciodată că mi se poate întâmpla vreun accident. Tocmai de aceea mă şi pregătesc, ca în timp extrem de rapid să pot depăşi orice obstacol, indiferent de complexitatea sa, sau indiferent dacă acesta se transformă inevitabil într-un accident. Deja am învăţat cum să cad de la înălţime, fără să mă accidentez, sau să aplanez o astfel de căzătură şi să nu mă aleg cu vreo hernie de disc. Nu este uşor ceea ce fac, dar vă asigur că odată ce luaţi contactul cu tainele acestui sport nu veţi mai renunţa niciodată. Dacă mulţi dintre tinerii rebeli din ziua de azi privesc cu optimism acest tip de antrenament, există şi o latură a acelora care susţin că prin astfel de antrenamente se poate dezvolta o adevărată bandă de hoţi şi infractori în toată regula. Dar până la formarea aşa zisei bande de infractori, tinerii continuă să se pregătească intens, sfidând fenomenele meteorologice, precum ploaia şi vântul”, ne-a declarat liderul celor opt, Silviu Popescu.

5 comentarii:

  1. decat sa stai la pc' toata ziua mai bine iesi afara si faci niste ,,tampenii'' dastea':|

    deci inainte sa comentati documentativa' mai mult

    RăspundețiȘtergere
  2. totusi cred k silviu branceanu il cheama,nu brancoveanu....

    RăspundețiȘtergere
  3. Adevarat niste cretini...nu au niciun viitor cu asa ceva.Parkourul a murit de mult in Alexandria.

    RăspundețiȘtergere
  4. sncer... decat sa se apuce de furat sau mai stiu eu de ce prostioare, mai bine asa. isi omoara timpul cu ceva.

    RăspundețiȘtergere

* Te rog posteaza un comentariu legat de acest subiect.
* Nu folositi limbaje licentioase.
* Comentariile care au in continutul lor trivialitati vor fi sterse!
* Daca mesajul trimis nu apare imediat pe blog nu te impacienta. Acesta va fi publicat in cel mai scurt timp. Nu trebuie sa-l trimiti de 2, 3 sau 9 ori.