sâmbătă, 6 septembrie 2008

Liviu Dragnea, blestemat de unii dintre nanoveni

La Nanov, între localitate şi râul Vedea există un punct de lucru al celebrei firme Tel Drum, în cadrul căreia funcţionează o staţie de concasare a “cataroaielor” de bazalt, care se transformă în materia primă cunoscută sub numele de piatră concasată, folosită la drumuri. Până aici nimic ieşit din comun.
Dar lipsa unei minime preocupări pentru problemele de mediu şi pentru amenajarea unei căi de circulaţie corespunzătoare pentru basculantele uriaşe care aduc blocurile de piatră a transformat viaţa locuitorilor din proximitate într-un adevărat calvar. Praful rezultat din procesul de concasare şi trepidaţiile produse de maşinile de mare tonaj i-au adus la disperare pe nanovenii din zonă, care vor cu orice preţ ca “gigantul financiar Tel Drum”, cum l-a numit cu preţiozitate unul dintre ei, să pună lacătul pe porţile punctului de lucru, dacă nu e în stare să elimine cauzele care produc nemulţumirea oamenilor.
În acest sens, mai mulţi locuitori au început să strângă semnături prin sat pentru închiderea Tel Drum. Aceştia sunt nemulţumiţi pentru faptul că, de mai bine de câţiva ani, nu mai pot să doarmă, casele s-au deteriorat vizibil din cauza maşinilor de mare tonaj care trec pe lângă gospodăriile lor, plantele din curte sunt murdare de ţărână, iar curţile sunt pline de pungi şi alimente aruncate de şoferii care aşteaptă să fie încărcaţi sau cântăriţi la firma cu pricina.
Deşi spun că au făcut mai multe sesizări, atât la primărie, cât şi la mediu, nici până în ziua de azi nu s-a schimbat nimic.
“Am depus cereri, am făcut plângeri, dar nimic... Peste tot ni se spune că e firma lui Dragnea şi nu au ce să-i facă. Vreau să vă spun că din cauza prafului, nu poţi să atârni pe sârmă nici măcar o haină, pentru că în doar câteva minute este mai murdară decât a fost înainte să o speli. Acum este cald, este vară, vrei şi tu să iei masa în curte, că te prăjeşti în casă, nu ai cum, pentru că rişti să te îmbolnăveşti. Tot praful, toată mizeria care iese pe furnalul fabricii se aşează pe mâncarea ta.
Cât e Dragnea la putere nu va lua nimeni nici o măsură”, ne-a spus unul dintre semnatarii petiţiei pentru închiderea firmei Tel Drum.
Altă casă, probleme şi mai mari. Cu cât eşti mai aproape de porţile gigantului, “rănile” produse de maşinile de mare tonaj sunt tot mai vizibile.
O bătrânică, cu un şorţ la brâu, urcată pe scară se chinuieşte cu câteva mâini de ciment să astupe crăpăturile produse casei de TIR-urile supraîncărcate cu nisip sau pietriş.
“Mi-a crăpat casa, domnule, ce îi fac eu? În ritmul ăsta până la iarnă cade pe mine. Acoperişul s-a lăsat, geamurile s-au înclinat. Şi-ar face mare pomană cel care închide fabrica asta. Trec domne’ cu maşini de 65 de tone, chiar şi la 12 noaptea. Uruie motoarele până dimineaţa, nu poţi să dormi. Când pleacă, se zguduie patul cu mine”, ne-a mărturisit bătrâna, în timp ce împingea cu degetele cimentul în crăpăturile casei.
Ne facem curaj şi mergem mai departe. În curtea vecină, doi bătrânei storceau strugurii. Când aud că suntem de la presă lasă treaba şi ne invită în curte pentru a-şi vărsa oful.
Bărbatul, capul familiei este resemnat şi spune că a ajuns la capătul puterilor şi nu mai poate trăi în aceste condiţii. Intrăm în casă… Dezastrul provocat de Tel Drum ne lasă fără cuvinte. Tavanul s-a lăsat şi poate să cadă oricând peste cei doi. Bărbatul nu spune nimic, împinge în schimb cu mâinile bătătorite şi pline de trudă în tavan: “aici este munca mea de-o viaţă”.
Din spate, vocea soţiei ne invită în curte pentru a ne arăta nesimţirea şoferilor care aşteaptă lângă ograda lor, la rând, pentru a fi încărcaţi. “Îşi fac nevoile pe gardul nostru. Aruncă sacoşele cu mâncare în curte, peste roşiile mele”, spune cu mâhnire femeia.
Când vine vorba despre acţionarii Tel Drum, bărbatul, om simplu de la ţară, ne arată că ştie cine sunt cei care i-au provocat atâtea necazuri.
“Dragnea este miliardar. A făcut bani din necazurile altora. Nu se gândeşte la oameni. El să fie miliardar, să-i meargă bine şi noi să murim. Când m-am dus acum un an să fac plângere la primărie, fostul primar Drăgan Petre mi-a spus: « Ce domne’ nu ai văzut la ştiri că peste tot prin ţară se prăbuşesc casele? Dacă nu ai făcut-o bine! ».
„Domnule, acolo casele cădeau de la Dumnezeu, că au venit apele, dar ăştia vor să ne omoare ei”, a adăugat omul, dezamăgit de oamenii politici care s-au perindat la conducerea acestei ţări de 18 ani încoace.
Poate că domnul Dragnea, ca om de stânga ce este, se gândeşte la soarta acestor oameni care, după ce au muncit o viaţă întreagă, îşi văd distrusă munca, iar mulţi dintre ei îşi trăiesc bătrâneţile în acest adevărat iad, care le grăbeşte trecerea în lumea acelor drepţi.
Ceea ce ne nedumereşte însă este nepăsarea autorităţilor care se ocupă cu problemele de mediu. În timp ce alţi agenţi economici, cu probleme minore, în raport cu cele de la punctul de lucru al Tel Drum, sunt sufocaţi de controale şi bombardaţi cu amenzi, de celebra firmă nu se atinge nimeni. Ce părere aveţi despre această situaţie domnule prefect Zorinel Niculcea, ca reprezentant al Guvernului în teritoriu?
Sunteţi mulţumit de modul în care acţionează instituţiile respective? Dacă “nu”, aşteptăm să vedem ce măsuri veţi lua.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

* Te rog posteaza un comentariu legat de acest subiect.
* Nu folositi limbaje licentioase.
* Comentariile care au in continutul lor trivialitati vor fi sterse!
* Daca mesajul trimis nu apare imediat pe blog nu te impacienta. Acesta va fi publicat in cel mai scurt timp. Nu trebuie sa-l trimiti de 2, 3 sau 9 ori.