luni, 22 septembrie 2008

Pretul carnii batut de zacusca

Ploaia care s-a abătut peste judeţul nostru a crescut preţurile în pieţe. Drept urmare, în mai puţin de o săptămână, preturile legumelor aproape că s-au dublat. A devenit un lux pentru gospodine să facă, pentru la iarnă, câteva borcane de zacuscă.
Redactorii cotidianului nostru au luat ieri dimineaţă pulsul pieţei, făcând o listă cu ingredientele necesare pentru prepararea de zacuscă. După un calcul simplu, am ajuns la stupefianta concluzie că avem nevoie pentru doar 20 de borcane de zacuscă de mai bine de 100 lei şi o zi întreagă de muncă.
Pentru a prepara zacusca avem nevoie de: 8 kg de vinete (3 lei kilogramul); 10 kg ardei gogoşari sau kapia (5 lei kg); 2 kg ardei gras (4 lei kg); 2 kg de ceapă (2,5 lei kg); 1 kg de morcovi (2,5 lei); 1 litru ulei (7 lei); 1 kg roşii (3 lei) şi sare.
De milionul pe care ar trebui să-l dăm pentru zacuscă, putem cumpăra cel puţin 5 kilograme de carne de porc sau miel şi peste 12 kg de pui.
Gospodinele de până în 45 de ani preferă să cumpere, în general, numai legume pe care nu le găsesc pe parcursul iernii în piaţă sau în supermarketuri. Multe dintre acestea spun că au ajuns la această modalitate deoarece „preţurile din sezonul rece nu diferă foarte mult de cele de acum”.
“Am renunţat de foarte mul timp la mentalitatea că vine toamna şi trebuie să îmi golesc portofelul pentru a pune la păstrat în cămară borcane cu zarzavat şi tot felul de tocane. Este o mentalitate învechită. De ce să cumpăr de acum legume, când ele se găsesc şi pe parcursul sezonului rece? Mai bine cumpăr atunci zarzavat proaspăt, pentru că este mult mai sănătos decât cel pus la borcan. În ceea ce priveşte zacusca şi tocana de toamnă, vreau să vă spun că şi acestea se găsesc gata preparate în magazin şi nici nu sunt foarte scumpe. În acest fel economisesc şi timp şi bani”, ne-a spus în fugă o tânără gospodină.
Preţurile mari la legume îngrozesc, însă, persoanele în vârstă, deoarece, din amărâta de pensie, trebuie, pe lângă celelalte cheltuieli, să cumpere şi necesarul de legume. Multe dintre gospodinele mai în vârstă susţin că anul acesta vor umple cămara mai mult cu ceapă şi cartofi, pentru că au cele mai mici preţuri. La unison însă, toate ne-au spus că speră ca preţurile să scadă la legume, pentru a reuşi să cumpere măcar câte puţin din fiecare.
“Stau la bloc şi nu am posibilitatea să îmi plantez legume, sunt nevoită să mă aprovizionez din piaţă. Anul acesta cred că multe dintre specialităţile toamnei vor deveni amintiri din vremurile bune”, sustine una dintre gospodinele pensionare.
Nici pentru comercianţi situaţia nu este mai bună. Aceştia sunt dezamăgiţi pentru că potenţialii cumpărători nu se îngrămădesc să le cumpere marfa. Ei susţin că preţurile se stabilesc în funcţie de sezon şi de preţul pieţei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

* Te rog posteaza un comentariu legat de acest subiect.
* Nu folositi limbaje licentioase.
* Comentariile care au in continutul lor trivialitati vor fi sterse!
* Daca mesajul trimis nu apare imediat pe blog nu te impacienta. Acesta va fi publicat in cel mai scurt timp. Nu trebuie sa-l trimiti de 2, 3 sau 9 ori.