marți, 1 septembrie 2009

Faţa nevăzută a IDEOlogilor cu IDEIs

Locuitorii oraşului Alexandria au devenit subiect de bârfă pe site-ul PRO TV, după ce, aceştia din urmă au difuzat în cadrul campaniei “Jos pălăria”, un material despre festivalul de teatru “Ideo Ideis”, “într-un oraş unde nici măcar nu există teatru sau cinematograf”.
“Alexandria este un oraş din sudul României. Din sudul extrem. Un oraş în care te plictiseşti uşor, dacă nu cumva eşti un om care se distrează stând pe o bancă într-un părculeţ sau la o terasă. Are peste 50.000 de locuitori, dar nici măcar un cinematograf. Teatru, nici atât. (...) Totul se petrece mascând un tapet cu sclipici, nişte candelabre şi un glob de discotecă”, sună descrierea reporterului PRO TV despre reşedinţa judeţului Teleorman.
Este drept că Alexandria nu are nici măcar un cinematograf. Este drept că ceea ce ar trebui să fie Casa de Cultură reprezintă, de fapt, un conglomerat de baruri. Situaţia însa nu este singulară. Aşa s-a întâmplat cu mai toate urbile din ţara noastră.
Câţiva tineri au iniţiat un festival de teatru, o decizie oarecum salutară. Despre calitatea pieselor celor tineri nu ne permitem să vorbim, şi asta pentru că gusturile nu se discută… Nu se discută şi punct.
Cert este că după anumite repertorii ale tinerilor care nu au studii în arta dramaturgiei ori teatrală, fiind doar liceeni sau adolescenţi care nu au reuşit să intre la instituţii de învăţământ superior, se pun în scenă piese de teatru ale unor autori renumiţi. Ceea ce este iar un lucru bun. Asta însă nu ar explica comportamentul şi atitudinea tinerilor participanţi şi organizatori ai festivalului, care desconsideră pe oricine nu este ca ei.
Chiar pe site-ul oficial al festivalului de teatru din Alexandria, unul dintre organizatori îşi permite să-i trimită pe alexăndrenii care sunt nemulţumiţi de gălăgia făcută la beţie de tinerii din trupele de teatru care vin la Alexandria să se mute în Congo.
“Vă invităm prietenos ca în perioada festivalului să vă luaţi o scurtă vacanţă, pe care să o petreceţi în Congo sau altundeva, asta aşa ca sugestie şi să ne lăsaţi să ne bucurăm de teatru aşa cum ştim noi, sincer, tânăr şi gălăgios”, scrie Oana Nedelea, membru în consiliul director al Ideo Ideis.
Cam aşa sunt trataţi cei care stau de o viaţă în acest oraş, care au serviciu şi care trebuie să doarmă.
Cei mai afectaţi de realizarea acestui festival la Alexandria sunt locuitorii din apropierea Liceului Pedagogic, în căminul căruia sunt cazaţi participanţii la festival. Aceştia, pe parcursul festivalului, organizează, probabil crezându-se în creierul munţilor, cântări obscene la chitară şi băute mai rău ca la ruşi. Ştiu însă să ascundă până dimineaţa zecile de pet-uri de bere şi sticlele de Vodka, pentru că în fiecare an au avut probleme cu jandarmeria.
Dar aceste lucruri nu se află pentru că tinerii sunt consideraţi ca aducătorii vieţii culturale în Alexandria, un fel de Mesia, cum le place lor să creadă.
Un alt organizator, bănuim noi, jigneşte, de această dată pe site-ul PRO TV, toţi alexăndrenii, mai puţin cei doi tineri care, cu ambiţie şi devotament, au reuşit să pună bazele acestui minunat spectacol.
"Cred că frustrarea e de fapt a voastră, a celor care undeva în sufletul vostru conştientizaţi că, spre deosebire de aceşti doi copii, nu sunteţi capabili să mişcaţi nimic în Alexandria şi aţi fi probabil fericiţi dacă maneaua s-ar auzi din toate colţurile şi de la toate ferestrele", categorisind astfel toţi alexăndrenii drept nişte manelişti.
Câteva rânduri mai jos, un alt adolescent din generaţia Ideo Ideis îşi permite, tot pe pagina Pro TV, să catalogheze toţi alexăndrenii ca “oameni limitaţi”.
"Nu trebuie să ne supărăm pe alexandrenii revoltaţi. Sunt şi ei oameni, limitaţi de altfel. Oamenilor limitaţi le este greu să se acomodeze schimbărilor şi mai mult decât atât, le percep ca fiind ameninţătoare pentru intelectul lor redus. Chiar aşa, de ce să vii la teatru şi să vezi un spectacol şi să ai o părere pertinentă când poţi să stai să spargi seminţe pe lângă Casa de Cultură şi să te uiţi la oamenii diferiţi de tine şi să spui ca sunt boschetari?"
Dacă ajungi să îţi consideri părinţii şi profesorii nişte limitaţi, manelişti sau boschetari, iar tu, alături de câţiva prieteni care merg la astfel de “şouri” cu beţii şi cântări în miez de noapte, crezi că eşti singurul om de valoare, deja ai o problemă pe care numai psihologii o pot explica.
Jignirile la adresa alexăndrenilor, pe site-ul PRO TV se ţin lanţ.
“Îmi pare rău că lumea nu va apreciază aşa cum ar trebui şi că interpretează părul lung sau stilul trashy ca "nespălaţi" sau "împuţiţi".
Merg de destui ani la festivaluri încât să ştiu ce lume vine şi că aceştia sunt elitele ţării, nu maneliştii de la colţ de stradă care scuipă, înjură şi se freacă pe burta dezgolită.
Îmi pare rău că durează doar o săptămână. Pentru mine Alexandria e zero fără Ideo Ideis".
A jigni un întreg oraş doar pentru că nu este aşa cum ai vrea tu să fie, plin de pletoşi îmbrăcaţi în stilul "trashy" (gunoi) şi catalogându-i pe toţi cei care nu sunt ca ei drept manelişti este o mare şi regretabilă eroare.
Nu mai vorbim de grandomania de a te ridica la gradul de “elită”, mai ales când singurul tău studiu îl reprezintă liceul, probabil şi acesta terminat cu chiu, cu vai, căci, nu este aşa, rebelii nu prea servesc orele de curs, că sunt plictisitoare. Ei se adună la discuţii elevate, în locuri cât mai retrase, unde să poată bea în linişte şi să cânte melodii cu versuri obscene, căci, nu este aşa, numai filozofii neînţeleşi ca ei pot aprecia adevărata valoare a însemnătăţii melodiilor.
Ne gândim atunci cum să ne încredem în această nouă generaţie, a cărei mentalitate o reprezintă: băutura, muzica obscenă, gălăgia, trăitul în mizerie şi neacceptarea altor valori decât cele ale stilului lor?

3 comentarii:

  1. ar trebui reeducati, dupa parerea mea...sunt totusi tineri si se mai poate face ceva.....stau pana dimineata si se aseaza in cerc, tipa si chiuie ca animalele, iar majoritatea ori sunt beti, ori sunt drogati..dar normali nu sunt

    RăspundețiȘtergere
  2. foarte tare post-ul tau ,n-am cuvinte ai pun intr-un fel punctul pe i cat despre oana nedelea ce pot spune,o aroganta si o increzuta dintotdeauna ce pot spune

    RăspundețiȘtergere
  3. fetita aia..oana...poate continua sa fie ea emo..sa se taie cu lama..dar nu are dreptul sa jigneasca persoane pe care nu le cunoaste.eu o stiu de la gradinitza...foarte bine ca i place teatrul...si mie imi place sa dansez..fiecare cu pasiunile lui..alexandria tolereaza prea mult!!!si pierde lume de calitate..pt ca priveste doar aparentele..

    RăspundețiȘtergere

* Te rog posteaza un comentariu legat de acest subiect.
* Nu folositi limbaje licentioase.
* Comentariile care au in continutul lor trivialitati vor fi sterse!
* Daca mesajul trimis nu apare imediat pe blog nu te impacienta. Acesta va fi publicat in cel mai scurt timp. Nu trebuie sa-l trimiti de 2, 3 sau 9 ori.