miercuri, 21 septembrie 2011

Ce maşini conduc cei care ne conduc?

Românii iubesc maşinile, dar în special pe cele scumpe. Nici politicienii nu fac excepţie de la această regulă, ei având chiar o pasiune aparte pentru automobile. Aşa se face că autoturismul a ajuns să reprezinte mijlocul imediat pentru a spori atât respectul de sine, cât şi aprecierea socială. Chiar dacă au la dispoziţie maşini de serviciu, de la Parlament, sau partid, aleşii noştri deţin automobile şi în propriile garaje. Printre mărcile preferate de politicienii teleormăneni se numără maşini de mii de euro, Mercedes, Audi, BMW sau chiar Range Rover.
Totuşi, pentru a da bine în ochii electoratului, dacă eşti lider de partid, parlamentar, primar sau prefect, cele mai bune opţiuni în ziua de azi sunt maşinile de producţie autohtonă. Nu strică totuşi să ai în garaj şi vreun monstru de câteva zeci de mii de euro, dar asta doar dacă a fost cumpărat înainte de a intra în politică.
Când nu merge cu VW Touareg al instituţiei, prefectul de Teleorman, Teodor Niţulescu se poate plimba prin judeţ cu o limuzină din clasa E de la Mercedes Benz.
Prefectul adoră maşinile puternice, dar sigure în care să aibă tot confortul necesar: piele, încălzire în scaune, navigaţie şi toate sistemele de siguranţă existente la ora aceasta pe piaţă. Chiar dacă maşina are o vechime de 6 ani, încă are un preţ de achiziţie destul de mare pentru o maşină second-hand: 20.000 euro.
Subprefectul Victoriţa Diaconu nu dispune de o maşină la fel de impunătoare şi sigură oferită de instituţie, dar compensează la capitolul maşină personală. Această se bucură de aproape 6 ani de o frumuseţe de maşină germană, un VW Golf.
Dacă ar vrea să vândă această maşină, prefectul ar câştiga mai mult ca sigur 9000 de euro pe maşină. Cu toate acestea se pare totuşi că Victoriţa s-a săturat de VW şi asta pentru că mai nou a fost văzută conducând un BMW seria 5.
Urmând exemplul preşedintelui României, Traian Băsescu şi preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, Liviu Dragnea vrea să fie patriot şi şi-a cumpărat o Dacia Logan încă din anul 2008. Deşi este destul de uzată, Dragnea poate lua pe maşină chiar şi acum în plină criză măcar 6000 de euro. Credem totuşi că nu prea a fost mulţumit de maşina românească dacă ne gândim că în ultimul timp şeful Consiliului Judeţean Teleorman a fost văzut la volanul unei "matahele" germane 4x4.
Când vine vorba despre primarii oraşelor şi municipiilor din judeţ, cel mai înstărit pare, măcar pe hârtie, primarul din Videle, Lucian Militaru. Acestuia îi place să conducă, dar nu neglijează nici siguranţa, nici confortul motiv pentru care a apelat la germani, de unde şi-a cumpărat un Audi.
Iubitor al culturii, traiului şi obiceiurilor franceze, edilul-şef al Alexandriei vine în fiecare zi la serviciu cu o maşină... desigur franţuzească. Victor Drăguşin apelează foarte rar la maşina de serviciu, preferând Renault Meganul fabricat în 2007. Chiar dacă nu are foarte multe sisteme de siguranţă, iar confortul într-o maşină franceză lasă mult de dorit, Drăguşin se arată încântat de maşină, în special pentru consumul redus de benzină. Dacă va dori să-şi schimbe maşina în următoarele luni va avea cu siguranţă 6000 de auro avans pentru alta nouă.
Tot cu un Renault, dar de această dată Clio, circulă şi primarul din Zimnicea. Lui Petrică Pârvu nu prea îi place să conducă, motiv pentru care scoate maşina personală la plimbare foarte rar. Dacă nu ar fi criză financiară, edilul din cel mai sudic oraş al ţării ar putea să câştige pe maşină 5000 de euro.
Nici primarul din Roşiorii de Vede nu iubeşte şofatul. Acesta în schimb merge zilnic cu o Dacia Super Nova a primăriei.
Cel mai sărac dintre primarii oraşelor din Teleorman pare a fi Nicolae Mohanu. Potrivit declaraţiei de avere, acesta are o "epavă" românească din 1998 pe carburator. Dacia cu care se laudă Mohanu poate fi cumpărată şi cu 2000 lei.
Problema condusului... maşinii au rezolvat-o, fiecare după posibilităţi, nu toţi s-au arătat, însă, la fel de abili în a-i conduce şi pe cei care i-au "înscăunat". În concluzie, aleşilor noştri le place să conducă, dar şi să ne conducă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

* Te rog posteaza un comentariu legat de acest subiect.
* Nu folositi limbaje licentioase.
* Comentariile care au in continutul lor trivialitati vor fi sterse!
* Daca mesajul trimis nu apare imediat pe blog nu te impacienta. Acesta va fi publicat in cel mai scurt timp. Nu trebuie sa-l trimiti de 2, 3 sau 9 ori.