vineri, 16 septembrie 2011

Utopia teleormăneană: judeţul va deveni motorul economic al ţării (?!)

În doar câţiva ani, în judeţul Teleorman va curge lapte şi miere. Salariile vor creşte semnificativ, şomajul ca scădea simţitor, potrivit celor mai recente estimări ale Comisiei Naţionale de Prognoză. Concret, salariul mediu net lunar pentru un teleormănean va ajunge de la 1212 lei, cât este acum, la 1418 lei, în 2014. De asemenea, şomajul este prognozat să scadă cu 2 puncte procentuale, ajungând de la 10,2 la sută până la 8,3 la sută peste 3 ani, ceea ce va duce automat şi la o creştere a numărului de salariaţi, de la 51.700 câţi sunt în prezent, la 52.600 în anul 2014.
Lipsa investitorilor străini din judeţul nostru pare să nu ne afecteze aşa mult. După ce mai toate societăţile din judeţ au dat faliment sau şi-au micşorat simţitor numărul de angajaţi, Koyo, IAICA, Robema, ISLAZ, Electrotel, ROVA şi multe altele, specialiştii ne dau speranţe şi ne transmit că “cel puţin statistic ne va merge bine”.
Din cel mai sărac judeţ din ţară, cu cel mai mare număr de şomeri, şi mai nou şi cu cea mai mare rată a mortalităţii, se pare că vom deveni în doar 3 ani motorul economic al ţării.
Judeţul nostru va trage după el şi economia ţării, care va înflori. Aşa se face că, salariul mediu net al românilor va creşte cu aproximativ 13 la sută până în 2014 şi va ajunge la 1.697 de lei, de la 1.478 lei. De asemenea, şomajul este prognozat să scadă cu un punct procentual, stagnând în jurul valorii de 4,5 la sută, faţă de 5,5 la sută cât este în prezent.
Dacă judeţul nostru se numără printre cele cu cea mai mare creştere procentuală a salariului mediu în 2014 faţă de nivelul din 2011, la coada clasamentului se află judeţul Mureş, unde câştigul lunar se va mări cu aproximativ 8 la sută faţă de nivelul de anul acesta. Numărul mediu al salariaţilor va cunoaşte o majorare de 1 la sută, sub media naţională de 3 la sută, în condiţiile în care rata şomajului va scădea considerabil, cu 1,3 puncte procentuale.
Aşa se face că în perioada 2011-2014, numărul mediu al salariaţilor din România va creşte cu 3,2 la sută. Specialiştii Comisiei Naţionale de Prognoză ne mai spun că, în următorii trei ani în ţara noastră vor fi create alte 155.000 de locuri de muncă, numărul total al acestora ajungând la aproximativ 4.765.000, nivel înregistrat în 2009, înainte de scăderea numărului mediu de salariaţi cu 4,3%.
Odată ajunşi în vârful icebergului toată lumea se va înghesui să muncască în România. Zecile de mii de familii plecate în ţări străine vor dori să se întoarcă acasă, iar patronii lor din Spania, Italia sau Anglia vor vrea să trăiască şi ei utopia teleormăneană.

2 comentarii:

  1. M-am hotarat,gata! Nu mai plec "afara"! Mai astept 2-3 ani daca zici ca or sa angajeze atunci!:)

    RăspundețiȘtergere
  2. razi tu razi, dar ai sa vezi tu cand va curge lapte si miere prin Teleorman.

    RăspundețiȘtergere

* Te rog posteaza un comentariu legat de acest subiect.
* Nu folositi limbaje licentioase.
* Comentariile care au in continutul lor trivialitati vor fi sterse!
* Daca mesajul trimis nu apare imediat pe blog nu te impacienta. Acesta va fi publicat in cel mai scurt timp. Nu trebuie sa-l trimiti de 2, 3 sau 9 ori.