miercuri, 10 decembrie 2008

Silit să cerşească pentru cadoul de Crăciun

O fetiţă de doar 7 anişori este silită de mama ei să cerşească dacă vrea ca Moş Crăciun să-i aducă un cadou cu ocazia sărbătorilor de iarnă.
Trezită cu noaptea în cap şi gonită de acasă pentru a „produce” bani, fetiţa i-a zilnic la picior toate magazinele, barurile şi parcurile din municipiu, pentru a nu lua bătaie de la cea care i-a dat viaţă dacă se întoarce fără „norma” impusă de aceasta.
Zgribulită de frig şi închisă până în gât la cojocelul rupt pe la mâneci, fetiţei i se pot zării doar ochişorii ca două smaralde şi înlăcrimaţi mereu, asemeni unei căprioare rănite. Se simte în vocea ei că ar vrea să „evadeze” şi să scape din acest calvar, dar este prea mică şi lipsită de apărare pentru a putea face ceva. Deşi spune că are vârsta care „urmează după şase ani şi jumătate”, copila îşi găseşte cu greu cuvintele, speră însă că la anul se va duce la şcoală. „Mi-a promis mama că dacă nu o voi supăra, la anul mă voi duce şi eu la şcoală”, spune fetiţa cu faţa luminată şi plină de încântare.
Când vine vorba despre părinţi micuţa tresare, se uită în spate şi în şoaptă spune că deşi mama ei o bate, nu mai vrea să o supere, pentru că i-a promis că de Crăciun dacă va fi cuminte şi va strânge suficienţi bani va vorbi cu Moş Crăciun să-i aducă şi ei o păpuşă.
Cu viaţa de cerşetor pare că s-a obişnuit destul de repede, doar face asta de 2 ani. Se mai ruşinează şi acum când trebuie să ceară bani unui băiat, dar uită repede de ruşine pentru că în această „meserie” cu ruşinea mori de foame, iar acasă te aşteaptă o corecţie zdravănă dacă nu îndeplineşti norma de 50 lei pe zi.
Cu banii în mână pleacă mai departe, trăind poate cu speranţa în suflet că Moş Crăciun va fi, măcar în acest an, mai bun cu ea, iar mama ei nu o va mai bate atunci când vine acasă cu mai puţini bani decât „norma” impusă.
Din păcate, acest caz nu este singular şi asta pentru că, potrivit datelor furnizate de poliţia judeţeană, în judeţul nostru sunt luaţi în evidenţă 32 de minori care cerşesc, în şapte dintre aceste cazuri copiii neavând părinţi.
Până în prezent, poliţiştii au aplicat părinţilor prinşi că-şi trimit copiii la cerşit 13 amenzi pentru nerespectarea măsurilor de împiedicare a faptelor de vagabondaj, cerşetorie şi prostituţie. Din păcate, aceste amenzi, cuprinse între 100 şi 500 lei, sunt plătite până la urmă tot de cei mici, care trebuie să trudească şi mai mult pentru a achita aceste contravenţii.
Deseori poliţiştii se văd nevoiţi să închidă ochii la astfel de fapte şi asta pentru că le este foarte greu să demonstreze că părinţii îi trimit pe copii la cerşit, în condiţiile în care nici legea nu-i ajută foarte mult. Chiar dacă sunt prinşi în flagrant, mulţi dintre cerşetori, fiind minori, nu pot da singuri declaraţii, caz în care este necesară prezenţa părinţilor, fapt care duce automat la influenţarea declaraţiei.
La mulţi ani, asta aşa, că tot a fost ieri Ziua Internaţională a Drepturilor Omului. Declaraţia reflectă aspiraţiile omenirii pentru un viitor prosper, demn si paşnic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

* Te rog posteaza un comentariu legat de acest subiect.
* Nu folositi limbaje licentioase.
* Comentariile care au in continutul lor trivialitati vor fi sterse!
* Daca mesajul trimis nu apare imediat pe blog nu te impacienta. Acesta va fi publicat in cel mai scurt timp. Nu trebuie sa-l trimiti de 2, 3 sau 9 ori.